Gå till innehåll

Erfarenheter av utkomststödet: ”Tack vare utkomststödet får många ordning på sitt liv”

ARBETE & FÖRSÖRJNING | 2.1.2017
Musikstuderande Ari Siven från Joensuu tänker från och med årsskiftet söka utkomstöd via webben för sin familj på tre personer. För erfarenhetsexpert Jarkko Hyöppinen har utkomststödet varit en betydande hjälp i livets svåra situationer.
Lyssna på artikeln
Jarkko Hyöppinen.
Hyöppinens liv förändrades för några år sedan då han blev kvitt rusmedelsmissbruket.

Det grundläggande utkomststödet kommer efter årsskiftet 2017 att handhas av FPA. Detta har väckt frågor och även oro. Kommer allt att gå som förut, då kommunens socialarbetare hade hand om ärendet?

Erfarenhetsexpert Jarkko Hyöppinen hade för bara några år sedan fått stor ångest av att fylla i utkomststödsansökan. Det är inte ännu helt lätt för honom att söka stödet. Hyöppinen, 48, påpekar att det för många är svårt bara att förstå myndighetsspråket. Vad betyder till exempel ”kompletterande eller förebyggande utkomststöd” som fortsättningsvis söks hos kommunen?

”Förändringen skrämmer folk. Förr blev också jag rädd då något avvek från det invanda. Nu påminner jag mig själv om att FPA:s förmåner finns till för oss människor. FPA är ingen auktoritet som bedömer oss utifrån hur väl vi kan fylla i blanketter”, säger han.

Jarkko Hyöppinen vet att en förändring från det invanda kan skrämma människorna.

Hur ska man fylla i ansökan om utkomststöd?

Hyöppinens liv förändrades för ett par år sedan då han blev kvitt rusmedelsmissbruket. Nu jobbar han på Soroppi ry:s Medborgarhus i Joensuu (Joensuun Kansalaistalo) som är öppet för alla. Han ansvarar för bland annat uthyrning av cyklar och för kockklubben. Han får lön, jämkad dagpenning och utkomststöd om det behövs.

Hyöppinen hjälper kunderna på Medborgarhuset med att fylla i ansökan om utkomststöd. Han uppmanar alla att ta det lugnt även om det känns överväldigande att fylla i ansökan. Det finns alltid hjälp att få. Organisationerna bakom Medborgarhuset, stadens vuxensocialarbete och FPA-byrån har till exempel tillsammans ordnat tillställningar på Medborgarhuset där man ger information om utkomststödet. Även FPA:s kundtjänst ger hjälp per telefon eller på webben.

”Jag tror att flytten av utkomststödet till FPA kommer att gå smidigt. Samma gamla bekanta bilagor behöver ju FPA också”, lägger han till.

Adjö öppettider

Tvåbarnspappan och musikstuderanden Ari Siven, 34, från Joensuu väntar med intresse på att söka utkomststöd hos FPA.

”Jag tror att en del saker blir tydligare i och med att utkomststödet flyttas till FPA. Stödet beviljas i fortsättningen med samma kriterier runt om i landet”, säger han.

Siven är nöjd med att utkomststödet nu kan sökas via webben. Han är närförälder till sina barn Hilda, 10, och Oliver, 6, och anhörigvårdare för sin son med medelsvår autism. Det är enklare för honom att fylla i ansökan och skicka in bilagorna via webben, utan att behöva bry sig om tjänstetider.

Siven anser att utkomststödet är en värdefull förmån.

”Tack vare utkomststödet får många ordning på sitt liv och kan återbetala den förmån de fått av samhället efter att de återvänt till förvärvsarbete. Det är alltså en förmån som förebygger problem”, beskriver han.

Hyöppinen hjälper kunderna på Medborgarhuset bland annat med att fylla i ansökan om utkomststöd. Han uppmanar alla att ta det lugnt även om det känns överväldigande att fylla i ansökan. Det finns alltid hjälp att få.

Siven får för närvarande bostadsstöd och studiestöd, stöd för närståendevård och utkomststöd då det behövs. Han hoppas att han snart ska få åtminstone en deltidsanställning som gitarrist, basist eller som lärare. Grundstudierna i musik vid Joensuu konservatorium har kommit långt.

Siven har redan jobbat som mixare några gånger. Förra gången följde barnen med på jobbuppdraget.

Barnen är det viktigaste i livet för Siven. Han växte upp som omhändertagen och började använda rusmedel redan som ung. Livet tog en vändning först då barnen föddes.

”Jag märkte att jag inte endast bär ansvar för mig själv”, berättar han.

Han har utnyttjat sina erfarenheter bland annat genom att fungera som stödperson till exempel för dem som deltar i den rehabiliterande arbetsverksamheten vid Medborgarhuset i Joensuu. Han är stolt över stödpersonernas riksomfattande nätverk.

”Jag kan åka till vilken ort som helst i Finland och alltid hitta någon som stöder mig i svåra stunder”, berättar han.

”Först nu vågar jag be om hjälp”

Att få utkomststöd betydde särskilt mycket för Jarkko Hyöppinen då rusmedelsanvändningen ledde till depression och dagens största jobb var att gå utanför den egna dörren.

Jarkko Hyöppinens nya liv utan rusmedel började sakta men säkert, även om han än idag kämpar för att klara vardagen.

Hyöppinen kommer från Villmanstrand och började använda rusmedel redan som ung. Alkoholen fick honom att slappna av och fick honom att känna sig bättre särskilt i sociala situationer. Senare trädde drogerna fram vid sidan av alkoholen.

”Jag måste hela tiden låtsas som om allt är okej, det hade varit för hemskt att tappa ansiktet inför kompisarna. Jag hade inte velat leva ett sådant liv, men jag vågade inte vara mig själv och göra det jag egentligen ville. Jag utvecklade ett sköldpaddsskal och såg självsäker ut”, berättar han.

Skalet blev ett fängelse som hindrade honom från att be om hjälp då det behövdes.

”Jag fick inte alltid ens rätt vård då jag var sjuk, eftersom jag låtsades att jag klarar mig och att jag är starkare än jag är”, berättar han.

Det sista strået höll

Under rehabiliteringen erbjöds Hyöppinen hjälp från föreningen Helppi som hjälper rusmedelsberoende och en flytt från Villmanstrand till den nya hemstaden Joensuu. Hyöppinen greppade det sista strået. Av kompisarna från de vilda åren är alla inte längre här för att berätta sin historia.

Hyöppinen trodde aldrig för en sekund att han skulle bli drogfri, men motivationen var stark. Ändringen kändes samtidigt skrämmande och bra.

Det nya livet började sakta men säkert, även om han än idag kämpar för att klara vardagen. Nu har nya möjligheter öppnat sig.

En dröm förverkligades nyss då en barndomsvän som studerat i USA bjöd in honom dit och betalade resan.

”Vi åkte runt i södra USA i en månads tid och slog läger under bar himmel. Jag började se på världen med lite andra ögon då jag märkte att likadana killar som jag jobbar på till exempel kärnfysiska anläggningar där.”

Se videon om hur du ansöker om utkomststöd.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.