Gå till innehåll

Lön och dagpenning

Snickaren Samu Tarvainen är en arbetslös arbetssökande med en yrkesmässig dröm: fast anställning. Medan han strävar efter en sådan gör Samu ströskift och får både lön och jämkad arbetslöshetsförmån.
ARBETE & FÖRSÖRJNING | 14.1.2021
Lyssna på artikeln

Snickaryrket var Samu Tarvainens, 24, barndomsdröm. Därför var den gemensamma ansökan på nionde klassen lätt: han sökte endast till snickarlinjen på Saimaan ammattiopisto.

I sina drömmar såg Samu ett eget snickeri, en kundkrets som växer i takt med anseendet och beställningsarbeten åt kunderna. Under studierna fick Samu redan försmak av detta. I skolan gjordes bastulavar, hyllor och TV-bord som kundbeställningar. På arbetspraktiken fick Samu arbeta med restaurering, och han har även satt sin prägel till exempel på skåpen på Imatra Spa.

”Jag fick gå på intervjuer, men fick ändå inget avlönat arbete.

Redan under studietiden verkade det ändå svårt att få anställning inom branschen. Att grunda ett eget företag direkt efter studierna var inte lockande, och att få en tillräckligt stor kundkrets på en liten ort kändes som en omöjlig uppgift. Däremot fanns det inte riktigt några andra alternativ.

”När jag sökte arbetsplatser fick jag veta att företagen var en persons företag eller små familjeföretag. Jag fick gå på intervjuer, men fick ändå inget avlönat arbete.”

Samu blev färdig snickare år 2015 och har inte en endaste dag utfört arbete som motsvarar hans utbildning. För närvarande är han arbetslös arbetssökande och drömmer om fast anställning. Detta strävar han efter med hjälp av jämkad arbetslöshetsförmån.

Samus drömmar om snickaryrket förändrades i takt med studierna. Nu fem år efter utexamineringen, har han andra drömmar. ”Kundbetjäningsbranschen motiverar.”

Löneinkomster och FPA:s jämkade arbetslöshetsförmån kombineras flexibelt

Om en arbetslös arbetssökande får deltids- eller tillfälligt arbete kan arbetslöshetsförmånen sammanjämkas med inkomsterna. Det innebär att lönen minskar arbetslöshetsförmånen.

Jämkad arbetslöshetsförmån kan även fås om man har förkortad arbetsdag på grund av permittering, inkomster från företagsverksamhet på deltid eller grundar ett företag som arbetslös.

Arbetslöshetsförmånen har ett skyddat belopp, dvs. ett belopp som en arbetslös arbetssökande kan tjäna varje månad utan att det påverkar beloppet av arbetslöshetsförmånen. Det skyddade beloppet 300 euro. När det skyddade beloppet har överstigits minskar varje förtjänad euro arbetslöshetsförmånen med 50 cent.

Numera jämkas förmånen först den månad då lönen betalas. Det blir heller inga pauser i utbetalningen av förmånen.

Numera är utbetalningen av förmånen smidigare än tidigare.

Ännu år 2019 betalades jämkad arbetslöshetsförmån för arbetade månader först när kunden hade levererat en lönespecifikation till FPA. Om man alltså arbetade i januari, fick man arbetslöshetsförmånen för januari först när man hade levererat lönespecifikationen för januari till FPA. Om lönen betalades i mitten av februari, måste man vänta på stödet för januari tills dess.

Numera jämkas förmånen först den månad då lönen betalas. Det blir heller inga pauser i utbetalningen av förmånen. I det tidigare nämnda exemplet betalas arbetslöshetsförmånen för januari till fullo och lönen för januari påverkar först stödet för februari. Man behöver inte heller skicka lönespecifikationer till FPA, eftersom uppgifterna fås direkt från inkomstregistret.

LÄS OCKSÅ
Jobbar du på deltid? Du kan samtidigt få jämkad arbetslöshetsförmån

På fritiden sysslar Samu med musik och spelar datorspelet Call of Duty Warzone. Han strömmar även sina spel, dvs. han skickar livevideor av dem till sina dryga tvåtusen följare.

På fritiden sysslar Samu med musik och spelar datorspelet Call of Duty Warzone. Han strömmar även sina spel, dvs. han skickar livevideor av dem till sina dryga tvåtusen följare.

Tillfälligt arbete som arbetslös – arbetsdagarna meddelas till FPA en gång per månad

När Samu blev färdig med studierna arbetade han drygt ett år på ett lokalt företag där han torkade, sågade och sorterade faner. Efter en kort period som arbetslös fick han ännu ett cirka ett år långt avtal med samma företag.

Sedan: sommarjobb på en lantbruksbutik, arbetslöshet, sommarjobb på en järnvaruaffär, en ny anmälan som arbetslös arbetssökande.

”Arbetssituationen är svag i Imatra. På större orter kunde det vara lättare. Ibland är det enklare och ibland lite svårare, men jag har klarat mig helt bra. Jag har inte stressat över saken desto mer”, säger Samu.

”Arbetsmiljön motiverar och det, att jag får in en fot i arbetslivet. Jag vet att det igen erbjuds fler arbetstimmar när det blir vår och sommar.”

På sin senaste sommarjobbsplats, järnvarubutiken, har Samu fått ett skift eller två per vecka redan i flera månader. Dem tar Samu nöjt emot, trots att inkomsten sänker arbetslöshetsförmånen.

”Arbetsmiljön motiverar och det, att jag får in en fot i arbetslivet. Jag vet att det igen erbjuds fler arbetstimmar när det blir vår och sommar”, säger Samu.

”I förhållande till arbetstimmarna är inkomsten per månad liten. Ibland funderar jag över vad annat jag skulle kunna göra samtidigt.”

Samu meddelar sina arbetsdagar till FPA en gång per månad via FPA:s e-tjänst.

”Första gången hade jag en del att lära mig, men numera gör jag det i förbigående och så är det klart.”

LÄS OCKSÅ
Det går att kombinera arbete med arbetslöshetsunderstöd
Samu åker cykel till järnvarubutiken. Arbetspassen är ungefär två per vecka. ”Jag tycker om att varje dag är olik och att jag får möta kunder.”

Drömmen är fast anställning – kundbetjäning inspirerar

Samus framtidsdrömmar har förändrats. Drömmarna om ett eget snickeri har bytts ut mot drömmen om fast anställning.

”Den är för tillfället den enda drömmen som jag kommer på. Jag gillar mitt nuvarande arbete så pass mycket att jag försöker hålla fast vid det.”

Han är inte längre intresserad av arbetet som snickare. I samband med arbetet inom kundbetjäning har yrket börjat se annorlunda ut än i drömmarna.

”Arbetet som snickare är egentligen ganska osocialt, man jobbar ensam. I järnvarubutiken får jag möta kunder och varje arbetsdag är annorlunda. Kundbetjäningsbranschen motiverar och inspirerar”, säger han.

Jämkad arbetslöshetsförmån

  • Du kan få jämkad arbetslöshetsförmån om du är arbetslös arbetssökande som har deltids- eller tillfälligt arbete, högst två veckor långt heltidsarbete eller förkortad arbetsdag på grund av permittering eller om du får inkomst som företagare på deltid. Du kan också få förmånen om du inleder företagsverksamhet som arbetslös. Rätten till jämkad förmån är fyra månader efter att företagsverksamheten har inletts, varefter man utreder om verksamheten är huvud- eller bisyssla.
  • Arbetslöshetsförmånens skyddade belopp är en gräns för hur mycket man kan arbeta innan lönen påverkar förmånsbeloppet. När det skyddade beloppet har överstigits minskar varje förtjänad euro arbetslöshetsförmånen med 50 cent.
  • Det skyddade beloppet är 279 euro, om förmånen betalas med fyra veckors mellanrum, eller 300 euro, om den betalas med en månads mellanrum. FPA fastställer jämkningsperioden så att den passar ihop med lönebetalningen.
  • Arbetstimmar och arbetsdagar meddelas till FPA med en anmälan om arbetslöshetstid.Arbetstiden meddelas även när lönen är mindre än arbetslöshetsskyddets skyddade belopp.Löneinkomster eller specifikationer behöver man inte skicka, utan FPA får nödvändiga uppgifter från inkomstregistret.

Som expert jurist Antti Ristimäki, gruppen för arbetslöshetsskydd och bostadsbidrag, FPA

Vad minns du?

Text Anne Ventelä
Bilder Mikko Nikkinen
Videor Mikko Nikkinen

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.