Gå till innehåll

Fem bidrag – fem olika utbetalningsdagar

FPA betjänar | 26.4.2019
Anna Heikkinen
Lyssna på artikeln

Min bror som sedan unga år har haft som hobby att lägga pussel gav mig i julklapp ett pussel med 1 500 bitar. Min bror vet att jag inte är så tålmodig, så det här var hans utmaning till sin syster. Enligt honom är det första pusslet alltid är det svåraste men han försäkrade att övning ger färdighet.

Fredagen därpå hällde jag ut bitarna över vardagsrumsbordet. Jag märkte snart att man verkligen måste koncentrera sig när man lägger bitarna och noggrant fundera på följande drag. En del av bitarna kunde jag börja med direkt, andra delade jag upp i olika högar och några högar ställde jag åt sidan för att vänta på sin tur. Så där gick hela veckoslutet åt till att sortera bitar. Kantbitarna lyckades jag ändå foga ihop.

”Att sköta sina pengar är som att lägga ett pussel. Varför kan inte alla förmåner betalas ut samma dag?”

Vid mitt första jobbsamtal på måndag morgon gick jag tillsammans med en kund igenom hans familjs livssituation och förmånsutbetalningar. Familjens orosmoment var hur de skulle få ekonomin att gå ihop, och räkningarna och hyran betalda i tid, eftersom de stod inför en förändrad livssituation. Mamman i familjen hade efter sin arbetslöshet börjat få moderskapspenning och pappan hade varit sjuk redan en längre tid. Hans sjukdagpenningsperiod höll på att ta slut och han hade redan lämnat in ansökan om sjukpension till FPA.

Familjen fick alltså fem olika FPA-förmåner som alla hade olika utbetalningsdagar. Om pappan dessutom beviljades pension skulle det igen ske förändringar i utbetalningsdagarna. Pappan konstaterade med ett skratt i telefonen: ”Att sköta sina pengar är som att lägga ett pussel när utbetalningsdagarna hela tiden växlar. Varför kan inte alla förmåner betalas ut samma dag?”

Jag kom att tänka på pusselbitarna som väntade på mitt vardagsrumsbord. Om jag fick bestämma skulle alla förmåner betalas ut samma dag en gång i månaden. På samma sätt som jag önskar att pusslet skulle bli klart på nolltid.

Utbetalningsdagen beror också på om det är fråga om en månatlig förmån eller en dagpenningsförmån.

Bestämmelser om när olika förmåner ska betalas ut finns ändå alltid i lag. Utbetalningsdagen beror också på om det är fråga om en månatlig förmån, som barnbidrag, bostadsbidrag eller pension, eller kanske en dagpenningsförmån, som sjukdagpenning, moderskaps- eller arbetslöshetsdagpenning. De förstnämnda har förmånsspecifika fasta utbetalningsdagar varje månad, men när det gäller dagpenningarna förändras utbetalningsdagarna alltid enligt utbetalningsperiod.

FPA gör miljontals utbetalningar varje månad. Jag kan inte låta bli att fundera över hur det skulle gå för FPA:s och bankernas datasystem om alla de här utbetalningarna skulle sättas i rörelse samma dag. Utbetalningsdagarna har också en tydlig inverkan på kundservicen. I samband med utbetalningsdagarna får man vid kundservicen alltid reda ut betydligt fler frågor om förmånsbetalningar än under andra dagar. I och med att utbetalningsdagarna är spridda kan man alltså garantera att förmånerna betalas in på kontot den fastslagna dagen, och dessutom förhindra att det uppstår långa köer hos kundservicen.

Hur skulle det månne gå för FPA:s och bankernas datasystem om alla bidrag betalades ut samma dag?

Utbetalningsdagarna påverkas också av när förmånsbesluten meddelas och om utbetalningsdagen infaller under ett veckoslut eller en söckenhelg. Om ett beslut meddelas retroaktivt, betalas det retroaktiva stödet i allmänhet in på kontot inom två bankdagar, och efter det jämnas betalningsperioderna ut. Om betalningsdagen infaller under ett veckoslut eller på en helgdag, betalas bidraget beroende på förmån antingen före veckoslutet eller på den första bankdagen genast efter veckoslutet. Utbetalningsdagarna för de förmåner som betalas ut månatligen kan enkelt kontrolleras på FPA:s webbplats. Eftersom utbetalningsdagarna varierar i fråga om dagpenningsförmånerna lönar det sig att kontrollera utbetalningsdagarna i e-tjänsten.

Det är alltså inte så konstigt att man ibland blir tvungen att tajma räkningarnas och förmånernas betalningsdagar. Jag diskuterade med pappan i familjen och undrade om man i deras situation kunde göra som med ett pussel och placera betalningarna i mindre högar. En del av räkningarna och utgifterna kunde betalas direkt när en förmån har kommit in på kontot. En del av förmånen kunde det löna sig att lämna på kontot i väntan på nästa stöd. Genom att sedan lägga ihop pengarna kan man betala en större räkning eller hyran. Även i ett pussel med utbetalningsdagar och räkningar kan man lära sig att lägga alla bitar på plats.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.