Siirry sisältöön

Voiko hakemuksen käsittelyä nopeuttaa?

Kela palvelee | 15.10.2021
Onko olemassa mitään keinoa, jolla asumistuen hakemuksen käsittelyä voi nopeuttaa? Kyllä vain! Kun hakemus on täytetty huolellisesti, käsittelijän on helppo ratkaista hakemuksesi.
Aliisa Raskinen
etuuskäsittelijä
Kuuntele artikkeli

Eletään jo pitkälle edennyttä syksyä. Viimeistään tässä kohtaa monet opiskelijat ovat palanneet kesän jäljiltä opiskeluiden pariin. Kenties se tarkoittaa kesätöiden taakse jättämistä tai uuteen asuntoon muuttamista. Syksyn tuomat muutosten tuulet ovat näkyneet meillä Kelassa lisääntyneinä hakemusmäärinä. Kun hakemuksia tulvii ovista ja ikkunoista, tämä tarkoittaa valitettavan usein pidempiä odotusaikoja asiakkaillemme.

Ruuhka-aikoina käsittelyajat voivat venyä.

Yleisessä asumistuessa hakemukset käsitellään keskimäärin kolmessa viikossa. Ruuhka-aikoina käsittelyajat voivat venyä yli neljään viikkoon. Monia päätösten odottelu turhauttaa ja syystäkin – vuokra täytyy maksaa ajallaan. Usko pois, pitkittyneet käsittelyajat turhauttavat minuakin. Kun hakemus on odottanut tarpeeksi pitkään käsittelyä, se on usein hankalampi ratkaista tuoreeseen hakemukseen verrattuna. Tämä johtuu usein siitä, että asiakkaan tulotilanne on saattanut muuttua hakemuksen jättämisen jälkeen.

Onko sitten olemassa mitään keinoa, jolla asumistuen hakemuksen käsittelyä voi nopeuttaa? Kyllä vain! Kuten elämän monissa muissakin asioissa, hyvä pohja on kaiken perusta. Hyvällä pohjalla tarkoitan tässä hakemusta. Kun hakemus on täytetty huolellisesti eli siinä on vastattu kaikkiin hakemuksen esittämiin kysymyksiin tarkasti, käsittelijän on helppo ratkaista hakemuksesi.

Kun hakemus on täytetty huolellisesti, käsittelijän on helppo ratkaista se.

Erityisesti tulotiedot kannattaa ilmoittaa mahdollisimman tarkasti. Tiesitkö muuten, että yleisin syy, jonka takia käsittelijät soittavat asiakkailleen, on puutteelliset tulotiedot hakemuksella? Toisin sanoen päätöstä ei pystytä antamaan ennen kuin Kela on saanut asiakkaalta lisätietoja tuloista.

Lähtökohtaisesti palkkatulosi lasketaan tulorekisterin tietojen perusteella. Jos kyseessä on kuitenkin alkava työsuhde, tarvitaan sinulta lisäselvityksiä. Työsopimus ja oma arvio palkkatuloista on näissä tilanteissa hyvä lähettää hakemuksen yhteydessä Kelaan. Omaa arviota tuloistasi voidaan poikkeuksellisesti käyttää, jos jo olemassa olevien tietojen hyödyntäminen ei ole mahdollista.

Aina tulojen arvioiminen ei ole helppoa. Etenkin keikkatyöläisten ja freelancereina toimivien on usein hankala ennustaa töitään. Uusi työmahdollisuus saattaa tulla yllättäen huomenna tai tulot loppua kuin seinään, kuten korona sen todeksi näytti. Jos tulojen ilmoittaminen tuntuu hankalalta, kirjoita tästä hakemuksen lisätietoja- kohdassa. Tarvittaessa Kelan käsittelijä soittaa sinulle ja voitte yhdessä miettiä asiaa. Ratkaisu ongelmaan löytyy usein viimeistään tässä vaiheessa. Muistathan kuitenkin sen, että olet itse paras henkilö arvioimaan tulojasi – Kelan käsittelijä ei sitä voi puolestasi tehdä.

Tulevien tulojen arvioiminen ei ole aina helppoa.

Tulojen arvioimista ja siitä mahdollisesti syntyvää virheellistä asumistuen päätöstä ei kannata turhaan pelätä. Jos tulot eivät toteudukaan arvioidulla tavalla, asumistuki voidaan aina tarkistaa – oli sitten kyse pienemmistä tai suuremmista tulomuutoksista. Kotiin saapuva päätös kannattaa lukea aina huolellisesti läpi ja merkata ylös tieto, paljonko sinulle on asumistuessa laskettu tuloja. Näin pysyt itse kartalla siitä, milloin asumistuki pitää tarkistaa. Jos huomaat, että todelliset tulosi poikkeavat reippaasti hakemukselle arvioiduista tuloista, otathan rivakasti yhteyttä Kelaan. Mitä aiemmin asia saadaan korjattua, sitä parempi.

Viimeistään korona-aika sai minut itsenikin havahtumaan siihen, että tilanteet voivat muuttua nopeasti ja suunnitellut asiat jäädä toteutumatta. Elämme tietynlaisessa epävarmuudessa koko ajan. Tähän ei kannata kuitenkaan jumiutua asumistuen hakemusta täyttäessä. Arvioi tulosi mahdollisimman todenmukaisesti ja niin tarkkaan kuin pystyt – se riittää.

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.