Gå till innehåll

74-åriga Sulo fungerar som digital handledare: ”Det är aldrig för sent att lära sig nytt”

Pensionärer | 22.5.2018
Sulo och Eila Kettunen bor avskiljt vid stranden av Kontiolahti. Innanför hemmets väggar finns en digital verklighet: smarttelefoner, surfplatta och bärbar dator öppnar kontakten med omvärlden. Sulo ger sina jämnåriga kamrater råd om hur man ska använda dessa hjälpmedel.
Lyssna på artikeln
Sulo ja Eila tutkivat tablettia keittiönpöydän ääressä.
Sulo Kettunen som verkar som kamrathandledare är glad över att hans fru Eila använder surfplattan flitigt.

22”Världen blir liten utan färdigheter i informationsteknik”, sammanfattar Sulo Kettunen 74 år. Sulo är pensionär och utbildad kamrathandledare i informationsteknik. Han lär äldre personer att använda e-tjänster. På sin hemort Kontiolahti har han redan i flera års tid lotsat seniorer in i det digitala tidevarvet.

Sulo påminner om att det blir allt viktigare att kunna använda dator, smarttelefon och nättjänster.

”Tänk till exempel på banktjänster. Nätverket av kontor blir allt glesare och öppettiderna förkortas. Äldre personer har begränsade möjligheter att ta sig till tjänsterna och långt ifrån alla har egen bil.”

På en kort stund kan man via internet sköta sina ärenden hos banken, hälsostationen, FPA och skattebyrån.

På en kort stund kan man via internet sköta sina ärenden hos banken, hälsostationen, FPA och skattebyrån. Även adresser, öppettider, väderprognoser och otaliga andra tjänster hittas på internet i en handvändning.

Taligenkänningsfunktionen i smarttelefonerna har visat sig vara oöverträfflig i utbildningen av seniorer.

”Det finns ingen övre åldersgräns för lärande. Lärande lönar sig – man har både nytta av det och håller igång hjärnan,” påpekar Sulo och berättar som exempel om en 92-årig dam som köpte en surfplatta och en smarttelefon och begav sig till utbildningen i e-tjänster.

”Åldern är inget hinder. Det är fint att se hur även äldre människor blir ivriga när de väl kommer igång.”

Handledaren i informations­teknik vill hjälpa till

Sulo har arbetat inom verktygstillverkning och senare inom underhållet vid yrkesinstitutet Pohjois-Karjalan Ammattiopisto. Han gick i pension när han var drygt 65 år.

”Programmerbara CNC-maskiner har jag lång erfarenhet av och jag kom i kontakt med datorer för första gången redan i mitten av 1980-talet. Jag har alltid gillat att syssla med teknik och maskiner. Jag kommer ihåg hur jag mixtrade med min egen dator och internetuppkopplingen via telefon. Jag lärde mig genom försök och misstag.”

Pensionstagarnas Centralförbund startade utbildning av kamrathandledare inom projektet Verkosta virtaa 2015. Målet var att även seniorer ska hänga med i samhällets digisprång.

”Jag vet hur hjälplösa de som aldrig har använt en dator är.”

Sulo som hade anslutit sig till pensionärsföreningen anmälde sig till utbildningen. Det kändes naturligt att undervisa andra, eftersom han i perioder också hade vikarierat lärare på yrkesinstitutet Pohjois-Karjalan Ammattiopisto.

”Jag vet hur hjälplösa de som aldrig har använt en dator är. Så varför skulle jag inte ha gått med i det här. Det har varit ett givande frivilligarbete även för mig själv.”

Eila har verkligen gröna fingrar: hemmets blommor frodas. På internet finns det obegränsat med information om olika hobbyer.

Lärandet av digitala färdigheter framskrider i lugn takt

Den två dagar långa utbildningen för kamrathandledare som ordnades i Virdois var enligt Sulos utsago givande och utbildarna var professionella. Han har senare fördjupat sina kunskaper med kompletterande utbildning.

”Utan repetition kommer jag inte själv ihåg allt. Tillsammans med kursdeltagarna går vi igenom en sak i taget i lugn takt. Som kamrathandledare gör jag också gratis hembesök. En deltagare har jag hjälpt hemma med att sköta bankärenden. Vi kamrathandledare har naturligtvis tystnadsplikt.”

Senaste vinter deltog Sulo i projektet Verkosta Virtaa och en kurs ordnad av FPA där vi gick igenom FPA:s alla e-tjänster.

”Jag har inte så stort behov av FPA:s tjänster själv, men nu kan jag ge råd och anvisningar till andra.”

För paret Kettunen har kunskaperna i informationsteknik gett mycket glädje, nya möjligheter och nytta i vardagen. Sulo har genom kamratlärandet dessutom hittat en givande och social hobby.

Lättare att använda telefonen med taligenkänning

Bland de tekniska framstegen smarttelefonernas taligenkänning just nu ett stort glädjeämne vid Kettunens köksbord. I Apples telefoner heter funktionen Siri, i Sulos Samsung S Voice. Med hjälp av rösten söker den till exempel fram information i sökmotorer.

”Jag har nyligen undervisat seniorer i användning av smarttelefoner. Många upplever att det är svårt att skriva med de små knapparna. Nu behöver de inte längre knappa på telefonen utan kan prata istället. Jag måste komma ihåg att ta upp den här egenskapen vid följande utbildningstillfälle.”

Surfplattan har blivit ett viktigt hjälpmedel för Eila. Bland annat fotograferar hon ivrigt med apparaten.

Sulos fru Eila Kettunen, 75 år, berättar att hon har lärt sig att använda internet så gott som på egen hand.

”Jag läser kvällstidningarna på surfplattan, och via Google kan man ju även snabbt hitta en hel del annat intressant.”

”Ja – frun fick en begagnad surfplatta av dottern, knappast skulle hon ha åkt iväg till i en butik för att köpa en ny platta. Till att börja med brydde hon sig inte så mycket i plattan, men nu verkar de två vara nästan oskiljaktiga”, småler Sulo.

Utbilda dig till kamrathandledare i informationsteknik

• Pensionstagarnas Centralförbunds projekt Verkosta virtaa är slut, men verksamheten fortsätter med hjälp av ett årligt verksamhetsstöd och nya kamrathandledare utbildas.
• Centralförbundet för de gamlas väl erbjuder genom verksamheten SeniorSurf information om datorer, smartapparater och internet samt lär äldre personer att använda dem.
• FPA samarbetar aktivt med aktörer som ordnar utbildning för äldre personer i informationsteknik. I ett pilotförsök har kamrathandledare även utbildats via videosamtalsprogrammet Skype.
• ”Verksamheten har sina fördelar, eftersom det behövs fler kamrathandledare. Vi vill aktivera alla seniorer så att de modigt vågar pröva de elektroniska tjänsterna”, säger FPA:s planeringschef Mari Kannisto.

  • Vad vill du läsa om?

    Föreslå idéer om artiklar till redaktionen för mittiallt.fi.