Siirry sisältöön

Tiesitkö, että Kela piffaa osan opiskelijaruoastasi?

Opiskelu | 4.2.2023
Ateriatuen ansiosta korkeakouluopiskelijoilla on mahdollisuus syödä edullisesti terveellistä ja monipuolista ruokaa. Opiskelijaravintoloiden tarjontaa ohjaa ruokailusuositus, jonka Kela on koostanut yhdessä valtion ravitsemusneuvottelukunnan kanssa.
Kuuntele artikkeli
""

5 faktaa ateriatuesta

1. Kela maksaa opiskelija-ateriastasi 2,55 euroa.

Korkeakouluopiskelijat saavat ateriatukea eli päivittäin 2,55 euron alennuksen yhdestä opiskelija-ateriasta näyttämällä kassalla voimassa olevan ateriatukeen oikeuttavan opiskelijakortin tai Kelan ateriatukikortin. Opiskelijaravintola vähentää tuen aterian hinnasta. Opiskelijan taloudellinen tilanne ei vaikuta ateriatuen saamiseen.

Kela maksaa avustusta opiskelijaravintoloille aterioiden hintojen alentamiseksi. Ateriatuen piirissä olevat ravintolat toimittavat Kelalle kuukausittain tiedot myydyistä tuetuista aterioista, ja tuki maksetaan sen perusteella.

2. Ateriatuki on jo yli 40-vuotias.

Ateriatuki on ainutlaatuinen järjestelmä, jollaista ei ole samassa muodossa käytössä muissa maissa. Suomen valtio on tukenut korkeakouluopiskelijoiden ruokailua jo syksystä 1979 lähtien. Ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulivat ateriatuen piiriin vuonna 1996.

Valtio tukee korkeakouluopiskelijoiden ruokailua vuosittain kaikkiaan noin 30 miljoonalla eurolla. Ateriatuen piirissä on opiskelijaravintoloita ympäri Suomen, Helsingistä Utsjoelle.

3. Opiskelijaruoka on ruokailusuosituksen mukaista.

Opiskelijoille räätälöity ruokailusuositus on tärkeä osa ateriatukea. Kela on luonut suosituksen yhdessä valtion ravitsemusneuvottelukunnan kanssa työvälineeksi, joka auttaa opiskelijaravintoloita suunnittelemaan ja toteuttamaan ateriatuen kriteerit täyttäviä aterioita.

Suosituksen tarkoituksena on edistää opiskelijoiden hyvää ravitsemusta, terveyttä ja opiskeluvirettä sekä varmistaa aterioiden hyvä laatu. Ruokailusuositus perustuu ympäri maailmaa tehtyihin tutkimuksiin.

Kela on koostanut ruokailusuosituksia opiskelijoille vuodesta 2003 lähtien. Uusin suositus on julkaistu vuonna 2021. Suosituksen onnistumisesta kertoo se, että vuonna 2017 toteutetun tutkimuksen mukaan pääaterian nauttiminen opiskelijaravintolassa parantaa opiskelijan ruokavalion laatua.

4. Terveellisen aterian koostaminen on tehty opiskelijalle helpoksi.

Kela valvoo ruokailusuosituksen toteutumista tekemällä tarkastuksia ateriatuen piirissä olevissa ravintoloissa. Opiskelijalla itsellään on kuitenkin lopullinen vastuu siitä, valitseeko hän lautaselleen suosituksen mukaisen aterian. Tämän helpottamiseksi ruokalistoihin on merkitty suosituksen mukaiset vaihtoehdot ja opiskelijaravintoloissa on esillä kuva malliateriasta tai kirjallinen ohje sen kokoamiseen.

Ruokailusuosituksessa ohjeistetaan myös, miten ruokalinjastot järjestetään. Ruokasuosituksen mukaan kasvikset ja salaatit pitäisi sijoittaa linjaston alkupäähän ja kasvisruoka lämpimien ruokavaihtoehtojen alkuun. Tiesitkö, että kasviksia ja salaatteja syödään enemmän, kun ne on sijoitettu linjaston alkuun?

5. Opiskelijaruoka tukee kestävää kehitystä.

Ruokailusuosituksessa on huomioitu kestävä kehitys siten, että opiskelijaravintoloita kehotetaan vähentämään punaisen lihan määrää ja lisäämään aterioiden kasvispainotteisuutta sekä kasvisproteiinien, kalan ja vaalean lihan tarjontaa. Ruokasuositusten mukainen kasvispainotteinen ruokavalio vähentää ruoan ympäristökuormitusta.

Ympäristöystävällisessä ruokavaliossa suositaan monipuolisesti satokauden vihanneksia, juureksia, palkokasveja, sieniä ja marjoja. Suosituksen mukaisia kalaruokia on tarjottava vähintään kaksi kertaa viikossa. Suosituksessa korostetaan myös ruokahävikin vähentämisen tärkeyttä.

Kasvisten, hedelmien ja marjojen käytön lisäämistä suositellaan myös myönteisten terveysvaikutusten vuoksi. Vastaavasti suolan ja sokerin käyttöä kehotetaan edelleenkin vähentämään. Kasviöljyjen ja kasviöljypohjaisten rasvalevitteiden käyttöä kehotetaan suosimaan.

 Artikkelia on päivitetty 8.2.2023.

Ateriatuki opiskelija-aterian lautasmalli

Mitä ateriatuki merkitsee opiskelijabudjetille? Kysyimme opiskelijoilta – lue gallupin tulokset!

Etsi lähin opiskelijaravintola

Opiskelijaravintolahaku

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.