Siirry sisältöön

Oman elämänsä Ally McBeal

Kela palvelee | 10.3.2021
Heli Aho
palveluasiantuntija
Kuuntele artikkeli

Muistan hyvin sen hetken, kun istuin luokassa opon tunnilla, jonka aiheena oli ammatinvalinnan ohjaus ja yhteishakulomakkeen täyttäminen. Mietin kuumeisesti ”mikä minä haluan olla isona?”. Pienenä asia oli hyvin selvä – haluan olla äiti – mutta jokin ammattikin pitäisi nyt päättää. Kuulostaako tutulta?

Minä valitsin tuolloin lukion, koska ajatuksissani kyti ajatus asianajajan ammatista silloisen ikonisen Ally McBeal tv-sarjan pohjalta. Pääsin opiskelemaan hakemaani lukioon ja muistan, kun ensimmäisenä koulupäivänä suunnattiin kurssilistan kanssa kirjakauppaan tilaamaan oppimateriaalit. Lähes joka kurssille tarvittiin aina uudet kirjat, jotka eivät olleet mitään halpoja opiskelijan budjetilla.

Suurimpaan osaan toisen asteen koulutuksista opiskelija saa jatkossa oppimateriaalit maksutta.

Tämän vuoden elokuussa lukionsa tai ammattikoulutuksensa aloittavien taloutta helpottaa tuleva uudistus oppivelvollisuuden laajentamisesta. Sen ansiosta kaikki toisen asteen opiskelijat saavat jatkossa oppimateriaalit ja opetuksessa tarvittavat työvälineet maksutta. Samaten maksuttomuus koskee ylioppilaskokeita. Näin mahdollisuus kouluttautua ammattiin tai ylioppilaaksi tulee aiempaa tasavertaisemmaksi.

Entä mikä muuttuu opiskelijan Kela-asioissa, kun oppivelvollisuus laajenee? Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat opintotukea samalla tavalla kuin muutkin. Sen sijaan oppimateriaalilisää ei voi saada, jos on oikeutettu maksuttomaan koulutukseen.

Jatkossa maksuttomaan koulutukseen osallistuvat saavat koulumatkatukea hieman erilaisin ehdoin kuin muulla tavalla opiskelevat. Jotta koulumatkatuen voi saada, koulumatkan pituuden pitää olla vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan. Muille kuin maksuttomaan koulutukseen osallistuville koulumatkan pitää olla edelleen 10 kilometriä yhteen suuntaan.

Koulumatkatukea voi saada myös, jos suorittaa aikuislukio-opintoja, ammattitutkintoa tai oppivelvollisille suunnattua vapaan sivistystyön koulutusta, ja kuuluu samalla maksuttoman koulutuksen piiriin. Tästä voit lukea tarkemmin muutoksista etuuksissa.

On hyvä kuitenkin huomata, että mikään ei muutu niillä, jotka jo suorittavat toista astetta. Oppivelvollisuuden laajeneminen ja maksuton koulutus koskee nuoria, jotka päättävät peruskouluopintonsa vuonna 2021 tai sen jälkeen. Muutokset tulevat siis voimaan ikäluokka kerrallaan.

Oppivelvollisuuden pidentämisen ansiosta yhä useampi nuori pohtii entistä tarkemmin, mitä haluaisi olla isona.

Vaikka opiskelu tuntuisi välillä uuvuttavalta, se on kaiken vaivan arvoista. Minusta ei lopulta tullut Allyn seuraajaa, sillä lukion viimeisenä vuotena valkolakin varmistuttua aloitin hoitoalan opinnot. Siitä lähtien olen opiskellut ja kouluttautunut myös työelämän ohessa. Uskon, että oppivelvollisuuden laajentamisen ansiosta yhä useammalla nuorella on mahdollisuus ja halu pohtia entistä tarkemmin, mitä haluaisi olla isona. Oman kokemukseni perusteella voin sanoa, että opiskelu kannattaa aina, vaikka urasuunnitelmat tarkentuisivat vasta opintojen edetessä.

Tsemppiä kaikille yhteishakuun ja tuleviin opintoihin!

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.