Siirry sisältöön

Opintotuki lakkautettiin, mitä nyt pitää tehdä?

Opiskelu | 11.12.2022
Korkeakouluopiskelija voi saada päätöksen opintotuen lakkauttamisesta, jos opinnot eivät ole edistyneet riittävästi. Jos opintotukesi lakkautettiin siksi, että unohdit vastata saamaasi selvityspyyntöön, voit pyytää päätökseen oikaisua.
Kuuntele artikkeli
""

5 vinkkiä, kun saat päätöksen opintotuen lakkauttamisesta

  1. Jos opintotukesi lakkautettiin, koska et vastannut selvityspyyntöön, voit pyytää lakkautuspäätöksen oikaisua lähettämällä asiasta viestin OmaKelassa. Kerro viestissä, miksi opintosi eivät ole edistyneet riittävästi.
    • Jos sinulla ei ole kertynyt riittävästi opintosuorituksia koronaepidemiasta johtuvasta syystä, kerro miten epidemia on vaikuttanut opintojen suorittamiseen.
  2. Jos opintotuki lakkautettiin, vaikka vastasit selvityspyyntöön, voit hakea opintotukea uudelleen, kun opintosi taas edistyvät. Tarkista saamastasi lakkautuspäätöksestä, mitkä ovat edellytykset opintotuen uudelleen myöntämiselle.
  3. Jos saat yleistä asumistukea, sen maksaminen jatkuu asumistukipäätöksen mukaisesti. Opintotuen lakkauttaminen ei vaikuta siihen.
  4. Voit olla oikeutettu sairauspäivärahaan, jos opintojesi hidastuminen johtuu sairaudesta. Sairauspäivärahan aikana sallittu opiskelumäärä on noin 40 % kokopäivätoimisesta opiskelusta. Voit siis edistää opintojasi, vaikka saisit sairauspäivärahaa. Näin sinun on tulevaisuudessa helpompi palata kokopäiväiseen opiskeluun.
    Jos opiskelukykysi on heikentynyt, voit selvittää mahdollisuutesi Kelan kuntoutukseen. Kuntoutuksen ajalta sinulla voi olla oikeus kuntoutusrahaan.
  5. Voit saada lyhytaikaisesti toimeentulotukea opintojesi edistämiseen, jos sinulla ei ole oikeutta ensisijaisiin etuuksiin, kuten opintotukeen, sairauspäivärahaan tai kuntoutusrahaan. Tuen saamisen aikana sinun pitää edistää opintojasi, jos sinulla ei ole hyväksyttävää syytä olla opiskelematta (esim. sairaus).

Huomaathan, että voit saada opiskeluvaikeuksiin apua ja tukea korkeakoulusi opiskelijapalveluista tai opintoneuvonnasta. Jos opintojesi edistymiseen on vaikuttanut sairaus tai vaikea elämäntilanne, voit hakea apua esimerkiksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä (YTHS).

  • Mistä haluaisit lukea?

    Ehdota juttuideaa Kelan Elämässä-median toimitukselle.